ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η Συστηματική Κινησιολογία είναι μια ολιστική θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί τον μηχανισμό βιοανατροφοδότησης του σώματος μέσα από τα μυϊκά τεστ για να πάρει πληροφορίες για τη λειτουργία των συστημάτων του σώματος (Δομή-Βιοχημεία-Συναίσθημα).


Η Συστηματική Κινησιολογία χρησιμοποιεί πρωτόκολλα θεραπευτικά παντρεύοντας Ανατολική και Δυτική φιλοσοφία για την πρόληψη και την ενίσχυση της καλής υγείας. Αναπτύχθηκε από τον Brian Butler, ο οποίος βασίστηκε στην αρχική θεωρία της Εφαρμοσμένης Κινησιολογίας του Dr Goodheart το 1964.


Το βασικό εργαλείο αξιολόγησης είναι το μυϊκό τεστ, το οποίο βασίζεται στην ικανότητα της νευρολογικής ανταπόκρισης του μυός να αντιστέκεται ή οχι σε μια ελαφριά πίεση. Κάνοντας μια σειρά από τεστ σε συγκεκριμένους μύες οδηγούμαστε στην περιοχή ή στο σύστημα του σώματος που θα πρέπει να εστιάσουμε. Έτσι παίρνουμε πληροφορίες για τα όργανα του σώματος, τους μυες, τα οστά, την σπονδυλική στήλη, τις νευρικές απολήξεις, τους βελονιτικούς μεσημβρινούς - κανάλια ροής ενέργειας, τα Νευρολεμφικά και Νευροαγγειακά σημεία,τη βιοχημεία, τα συναισθήματα κ.α. Ακόμη παίρνουμε πληροφορίες για το αν κάποια τροφή είναι καλή για το σώμα ή αν είναι βλαπτική.
Η προσέγγιση της Συστηματικής Κινησιολογίας βασίζεται στο Τρίγωνο της Υγείας: Δομή, Διατροφή-Βιοχημεία και Συναίσθημα.


ΔΟΜΗ (οστά, μύες, σύνδεσμοι, τένοντες): Γίνεται αξιολόγηση μέσω εξειδικευμένων μυϊκών τεστ και διόρθωση των ανισορροπιών μέσω ελαφριών πιέσεων και ειδικών Μυονευρολογικών ασκήσεων. Επισης χρησιμοποιούνται τεχνικές ανακούφισης μυικών-αρθρικών πόνων.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ: Εντοπίζονται τυχόν τροφικές δυσανεξίες με τη χρήση του κινησιολογικού-μυϊκού τεστ και έλεγχος φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής, βοτάνων και τροφών που θα ενισχύσουν την καλή υγεία του κάθε ατόμου ξεχωριστά.


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ: Με τη χρήση του κινησιολογικού-μυϊκού τεστ εντοπίζεται ποια τεχνική θα βοηθήσει στην ενίχυση της συναισθηματικής ισορροπίας του ατόμου. Χρησιμοποιούνται: χρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ανθοϊάματα bach, τεχνικές απελευθέρωσης συναισθήματος TFT-ESR.


Μετά από τη συνεδρία οι προτάσεις και οι συμβουλές που θα δοθούν μπορεί να περιλαμβάνουν συμβουλές διατροφής, φυσικά συμπληρώματα διατροφής, ανθοϊάματα, τεχνικές χαλάρωσης, μυϊκές ασκήσεις νευρολογικής ανταπόκρισης, προτάσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής κ.α., είναι ατομικές και αφορούν τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ανθρώπου εκείνη τη στιγμή.

Η Συστηματική Κινησιολογία δεν υποκαθιστά ιατρικές θεραπευτικές αγωγές.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Κατερίνα Ζαραβίγκα
Πτυχιούχος Συστηματικής Κινησιολογίας, μέλος ASK.
Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, MEd.

Η Βιοχημεία του Σωματός μας

Το Σώμα μας χρειάζεται θρεπιτικά συστατικά για την επίτευξη και διατήρηση της Καλής Υγείας.
Μέσα απο την τροφή παίρνουμε τα ιχνοστοιχεία, τις βιταμίνες, τα αμινοξέα, τα καλά λιπαρά οξέα,τα σάκχαρα και άλλα συστατικά. Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του σώματος μας όπως είναι για παράδειγμα η θρέψη των κυττάρων, η λειτουργία του μεταβολισμού, η θωράκιση του ανοσοποιητικού, η ενέργεια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας κ.α.
Υπάρχουν τροφές που μας θρέφουν και τροφές που μας τοξινώνουν. Οι τροφές που μας τοξινώνουν είναι είτε αυτες που η ποιότητα του είναι χαμηλή είτε αυτές στις οποίες έχουμε δυσανεξία ή αλλεργία. Ο κάθε άνρωπος έχει ξεχωριστες διατροφικές ανάγκες και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιές τροφες είναι οι ιδανικές για μας και ποιές όχι.
Η μακροχρόνια έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας. Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως να είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.
Μέσα απο το βιοχημικό κινησιολογικό τέστ μπορούμε να δούμε ποιές τροφές μας οφελούν και ποιές μας επιβαρύνουν όπως και να εντοπίσουμε έντονες ελλείψεις συστήνοντας συμπληρώματα διατροφής που είναι απαραίτητα.